Relatii

#evolutie relatii #retele de socializare #relatii sociale #relatii

Evolutia relatiilor sociale: cum sa ne adaptam si sa prosperam intr-o lume in schimbare

Fara o societate functionala, am fi lasati sa ne descurcam pe cont propriu, fara resursele si sprijinul pe care ni le ofera comunitatile noastre. In acest context, este esential sa ne reevaluam constant relatiile sociale si sa ne asiguram ca sunt sanatoase si functionale. Daca putem face acest lucru, vom fi in masura sa facem fata provocarilor care ne asteapta si sa construim un viitor mai bun pentru toti.

 

Astfel, cunoscutul psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), considera ca, in timp ce societatea noastra se schimba si evolueaza, este important sa ramanem constienti de modul in care relatiile noastre sociale ne afecteaza vietile. “Uneori, trebuie sa ne uitam mai atent la modul in care ne conectam cu altii si sa ne asiguram ca ne indeplinim nevoile sociale si emotionale intr-un mod sanatos si pozitiv. Este important sa cultivam relatii de sprijin si sa fim inconjurati de oameni care ne sustin si ne incurajeaza sa crestem si sa ne dezvoltam. In acelasi timp, trebuie sa recunoastem ca nu toate relatiile sunt sanatoase sau constructive. Uneori, trebuie sa ne desprindem de oameni sau de situatii care ne fac rau si sa cautam modalitati de a ne pastra sanatatea mentala si emotionala. Este important sa avem curajul de a pune limite si de a spune nu atunci cand este necesar. In final, trebuie sa ne amintim ca suntem parte a unei comunitati mai mari si ca fiecare dintre noi poate juca un rol in construirea unui viitor mai bun pentru toti. Prin cultivarea relatiilor pozitive si sprijinindu-ne unii pe altii, putem depasi provocarile si sa cream o lume mai buna pentru toti”, explica psihologul.

Rolul tehnologiei in modelarea relatiilor sociale

Tehnologia a adus schimbari semnificative in modul in care ne construim si mentinem relatiile sociale. Avand in vedere ca majoritatea oamenilor au acces la internet si la dispozitive conectate, suntem acum in masura sa comunicam cu oameni din toata lumea cu o viteza si o usurinta uluitoare. Acest lucru a deschis noi posibilitati de interactiune si colaborare, dar a si creat noi provocari in ceea ce priveste mentinerea unor relatii autentice si semnificative.

“Una dintre provocarile majore ale erei digitale este mentinerea echilibrului intre interactiunile online si cele fata in fata. Chiar daca tehnologia ne permite sa comunicam cu o varietate larga de persoane si sa mentinem relatii la distanta, este important sa ne amintim ca interactiunile fata in fata au o valoare incontestabila. Acestea ne ofera o conexiune mai profunda cu ceilalti si ne ajuta sa ne dezvoltam abilitati sociale esentiale, cum ar fi empatia, ascultarea activa si rezolvarea conflictelor. De asemenea, tehnologia a creat noi probleme legate de protectia datelor si a vietii private. In societatea moderna, unde o mare parte a vietii noastre sociale se desfasoara online, este important sa ne protejam informatiile personale si sa fim constienti de riscurile asociate cu utilizarea retelelor sociale si a altor platforme digitale”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Egalitatea si incluziunea in societatea moderna

Un alt aspect important al societatii moderne este nevoia de a promova egalitatea si incluziunea. Acest lucru inseamna ca trebuie sa ne asiguram ca toti membrii societatii noastre au acces egal la oportunitati si resurse, indiferent de originea lor etnica, gen, orientare sexuala, religie sau orice alta caracteristica care ar putea fi folosita pentru a discrimina.

“Promovarea egalitatii si incluziunii in societate implica, de asemenea, eliminarea barierelor care impiedica oamenii sa-si atinga potentialul deplin. Aceasta poate include imbunatatirea accesului la educatie de calitate, asigurarea ca exista locuri de munca si oportunitati economice disponibile pentru toti si crearea unor politici si programe care sa abordeze in mod specific nevoile grupurilor marginalizate. Incluziunea nu se refera doar la promovarea egalitatii si a accesului la resurse; este, de asemenea, esentiala pentru a construi o societate in care toti membrii se simt valorizati si respectati. Acest lucru se poate realiza prin educatie si constientizare culturala, dialog si intelegere reciproca, precum si prin crearea de spatii comunitare in care oamenii se pot intalni si colabora, indiferent de diferentele lor”, afirma specialistul.

Sanatatea mentala si bunastarea in societatea moderna

Intr-o lume in care stresul si presiunile vietii moderne pot afecta adesea sanatatea mentala si emotionala a indivizilor, este crucial sa ne concentram pe promovarea bunastarii in societate. Acest lucru include recunoasterea importantei sanatatii mentale si incurajarea oamenilor sa solicite ajutor atunci cand se confrunta cu probleme emotionale sau psihologice.

“Pentru a aborda aceste probleme, este important sa se asigure ca exista resurse si servicii disponibile pentru a ajuta oamenii sa isi gestioneze stresul si sa isi mentina sanatatea mentala. De asemenea, trebuie sa promovam o cultura a intelegerii si a empatiei, in care sanatatea mentala este tratata cu aceeasi seriozitate si preocupare ca si sanatatea fizica. Fundamentul societatii noastre moderne se bazeaza pe explorarea si consolidarea relatiilor sociale, coeziunii, interactiunilor si colaborarii. Pentru a ne asigura ca societatea noastra continua sa prospere, trebuie sa ne concentram pe dezvoltarea unei culturi a egalitatii, incluziunii si respectului reciproc, sa promovam sanatatea mentala si bunastarea si sa ramanem deschisi si receptivi la schimbarile si provocarile care apar in lumea in continua evolutie in care traim. Impreuna, putem construi o societate care sa ofere un viitor sigur si prosper pentru toti membrii sai”, conchide cunoscutul psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog-Psihoterapeut expert si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite - psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 14 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului