Machiaj & Cosmetica

#exfoliere ten #ingrijire ten

Cum sa-ti exfoliezi tenul pentru a avea o piele neteda si stralucitoare, fara sensibilitate

 

Sa stii cum sa-ti exfoliezi corect fata este important - este un proces esential in ingrijirea pielii, dar daca il faci incorect sau folosesti produse prea dure poate duce la durere, sensibilitate si la compromiterea barierei cutanate.

Exfolierea este unul dintre cei mai eficienti pasi din orice rutina de ingrijire a tenului. Ajuta la eliminarea celulelor moarte ale pielii pentru un ten mai luminos si mai neted si, adesea, face o diferenta instantanee.

"Exfolierea delicata, o data sau de doua ori pe saptamana, pentru a indeparta acumularea de celule moarte, machiaj si uleiuri va dezvalui o piele proaspata si stralucitoare dedesubt", spune Dr. Shaaria Nasir, consultant dermatolog. "Exfolierea regulata ajuta, de asemenea, la minimizarea aspectului porilor dilatati si ajuta ca alte ingrediente active din ingrijirea pielii sa fie absorbite mai bine."

Alegerea celui mai bun exfoliant facial pentru tipul tau de piele este cheia succesului - sunt exfoliantele traditionale cu granule superioare sau acizii sunt mai eficienti? Iata ce trebuie sa stii despre exfolierea pielii si produsele folosite. 

Cum sa-ti exfoliezi tenul, potrivit dermatologilor

"Exfolierea este procesul de indepartare a celulelor moarte de pe stratul superficial al pielii cu ajutorul unei substante chimice, a unei substante granulare sau a unui instrument de exfoliere. Urmati cu atentie instructiunile specifice ale produsului ales si nu-l folositi in exces. Nu exfoliati niciodata daca aveti pielea deschisa, acnee activa sau daca pielea este arsa de soare.", explica dermatologul consultant Dr. Derrick Philips.

Momentul zilei in care se efectueaza exfolierea este, de asemenea, important. Asta deoarece, tenul devine mai sensibil la soare dupa exfoliere. Dermatologii recomanda ca exfolierea, indiferent de tipul acesteia, sa se faca seara, apoi sa se aplice o crema intens hidratanta. In dimineata urmatoare, indiferent de anotimp, este important sa se aplice o crema cu factor de protectie solara. 

De ce este important sa inveti cum sa-ti exfoliezi tenul corect

"Exfolierea este esentiala pentru optimizarea sanatatii pielii, deoarece incurajeaza reinnoirea celulara si poate ajuta, de asemenea, la prevenirea problemelor pielii, cum ar fi infundarea porilor, acneea, punctele negre si punctele albe", explica Dr. Phillips. Dar, atunci cand nu se face corect, "exfolierea poate provoca iritatii, uscaciune si, ocazional, hiperpigmentare", avertizeaza el.

Folosirea exfoliantilor pentru ten 

Sa-ti exfoliezi fata cu un scrub este destul de simplu. De obicei, acestea sunt o formula de crema sau gel cu particule mici, abrazive, precum seminte de fructe, sare, zahar, orez sau ovaz. Procesul este simplu. Se aplica produsul pe pielea uda si se maseaza prin miscari circulare, acordand o atentie deosebita zonelor uscate.

Deoarece scruburile pot fi mai abrazive decat acizii, acestea ar trebui folosite o singura data pe saptamana.

Folosirea acizilor pentru ten

Acizii pentru curatarea pielii sunt, de obicei, in forma lichida, in sticla. Se numesc si lotiuni tonice. Acestia se gasesc, de asemenea, sub forma de tampoane pre-inmuiate sau de tonice in spray. Acestia se aplica pe o discheta demachianta si se curata fara cu aceasta prin miscari circulare, pana cand discheta ramane curata.

Este important ca dupa folosirea unui acid sa se curete fara cu apa termala pentru a elimina substanta de pe piele, apoi se aplica o crema intens hidratanta.

Atentie insa, dupa folosirea unui acid, evita cremele si lotiunile cu retinol, deoarece combinatia duce la iritatii ale pielii.

Formele de acid pe care le alegi conteaza, de asemenea, daca este vorba de AHA sau BHA, precum si concentratia acestora. Acidul glicolic este una dintre cele mai bune optiuni existente, topind celulele pielii in cateva secunde. Alege concentratii scazute pentru inceput, deoarece poate irita unele tipuri de piele. Daca ati pielea predispusa la acnee, alegeti acidul salicilic - BHA-ul este un stralucitor distrugator de imperfectiuni.

Acesti acizi exfolianti pot fi folositi de doua, maximum 3 ori pe saptamana. 

Cum sa-ti exfoliezi corect pielea

Pentru ca exfolierea cu scruburi este destul de riscanta si usor de exagerat, iti recomandam sa folosesti un acid. In special PHA, deoarece este cea mai blanda forma de acid. Acestea au molecule mai mari decat AHA-urile si BHA-urile, asa ca nu se scufunda atat de adanc in celulele pielii. Acest lucru inseamna ca sunt mai putin susceptibile de a provoca iritatii, ceea ce le face un punct de plecare excelent.

Inainte de exfoliere curata tenul cu o substanta speciala de spalat fata sau cu apa si sapun. Sterge tenul cu un prosop de bumbac, prin tamponare.

Aplica exfoliantul de o discheta demachianta si, folosind miscari circulare, curata-ti tenul foarte bine. Schimba discheta si repeta procedeul pana acoperi tot tenul iar discheta iese curata.

Apoi, cu o alta discheta curata, imbibata in apa termala pentru a curata de pe ten orice urma de acid, sau se poate clati tenul cu apa la temperatura pielii. Imediat dupa se aplica o crema intens hidratanta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum sa-ti alegi blazerul/sacoul/taiorul

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Trucuri vestimentare pentru mignone

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare