“Stim ce/cum trebuie sa mancam sanatos, dar nu ne pasa
Ani la rand lanturile de fast-food au fost acuzate ca nu ofera informatii clientilor despre continutul de zahar/grasimi al preparatelor, ca nu ofera alternative sanatoase, ca au in meniu doar produse periculoase pentru silueta.
In consecinta oferta lor s-a diversificat, iar tabelul de nutrienti a fost pus la vedere, astfel incat consumatorii sa aleaga in cunostinta de cauza. Care a fost rezultatul? Total neasteptat: oamenii au continuat sa manance ceea ce erau obisnuiti, ignorand complet avertizarile/alternativele.
Din cele 250 de persoane care au intrat intr-un restaurant fast-food, doar 157 isi aminteau ceva vag despre valorile nutritionale si numai 63 stiau concret continutul de grasimi din preparatele consumate.
Dintre acestia doar 18 erau la curent cu oferta de produse sanatoase existenta in meniu si numai 5 au si comandat un astfel de produs.
Cand au fost intrebati daca informatiile nutritionale afisate i-au facut sa se razgandeasca in legatura cu alegerile facute, raspunsul a fost: “probabil nu”!
Concluzia este ca oamenii doreau exact acele produse “nesanatoase”, chiar daca stiau ca sunt hipercalorice. Atunci cand vrem sa mancam sanatos, exista solutii. Iar cand vrem s-o facem lata, nimeni si nimic ne poate opri! Fast-food-ul ingrasa, e drept, insa alegerea ne apartine si nimeni alta decat mana noastra duce mancarea la gura.”, a marturisit Mihaela Bilic, pe Facebook.
De ce alimente ar trebui sa ne ferim, de fapt, conform Mihaelei Bilic
Mihaela Bilic le-a spus romanilor de ce alimente ar trebui sa se fereasca, dar si ce ar trebui sa cumpere. Nutritionistul a explicat ca nu trebuie sa uitam de alimentele cu pret redus sau de cele cu un ambalaj mult mai mic, chiar daca tindem sa le ignoram cand ne aflam la cumparaturi.
“Recomandari alimentare
Nu mancati nimic din ceea ce bunicii vostri n-ar recunoaste ca aliment!!
Pentru sanatatea voastra si a familiei voastre, evitati produsele alimentare care contin:
ingrediente necunoscute
ingrediente imposibil de pronuntat, ce tin mai degraba de un laborator de chimie
ingrediente al caror numar depaseste cifra 5
sirop de glucoza-fructoza
grasime de cocos si/sau de palmier.
In felul acesta veti reusi sa evitati pe cat posibil alimentele ultraprocesate, cu valoare nutritiva redusa si aport mare de calorii.
Atunci cand faceti cumparaturi evitati:
zona centrala din supermarket si rafturile cu produse ambalate, al caror termen de garantie depaseste 3 luni
produsele promovate ca avand extra-avantaje (de ex. margarina care scade colesterolul, branzeturi light sau dulciuri fara adaos de zahar)
alimentele din import, mai ales cand ele exista in varianta romaneasca, dar si produsele exotice, pe care nu suntem genetic construiti sa le metabolizam
produsele provenite din agricultura intensiva (fie ca e vorba de cele vegetale sau animale) si alimentele extrasezon, coapte/maturate fortat.
Pe de alta parte, NU trebuie sa va feriti de:
alimentele cu pret redus, aflate la limita datei de expirare-termenul de valabilitate indicat pe ambalaj precede cu mult alterarea reala a produsului
mancarea gatita, chiar daca este ambalata si vanduta in supermarket
produse cu ambalaj mai putin colorat/sofisticat, de la branduri mai putin cunoscute, dar care au o lista “curata” de ingrediente (simple si putine)
ambalajul mai mic, care contine produsul gata feliat/portionat, chiar daca este mai scump😉
Fiti adeptii lui “putin si bun”!”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.