Cresterea copilului

# greseli parenting #parinti

3 greseli de educatie care sunt toxice pentru copii

Cand vine vorba de disciplina, nu toata lumea intelege acelasi lucru. De exemplu, exista cei care fac unele greseli in educatia lor sau impun o disciplina severa care devine toxica si otravitoare pentru copiii lor. De aceea, este necesar sa stii la ce ne referim pentru a le remedia daca faci vreuna dintre ele.

Disciplina pozitiva in parenting

Copiii au nevoie de reguli si limite. La randul lor, parintii trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a se asigura ca copiii lor cresc intr-un mod sanatos, inclusiv la nivel emotional. Disciplina pozitiva ii ajuta pe copii sa invete regulile mediului, limitele care exista si, mai ales, sa inteleaga ca o actiune are intotdeauna consecinte.

Pentru ca un copil sa-si construiasca o stima de sine sanatoasa si puternica, este esential ca acesta sa inteleaga regulile, limitele si sa creasca responsabilitatea pentru actiunile sale. Cu toate acestea, deseori domina pedepsele si strigatele, ceea ce poate provoca rani emotionale grave care sunt foarte greu de vindecat.

Cunosti greselile de parenting care sunt toxice pentru copii?

Atunci cand exista probleme de disciplina si parintii cred ca autoritarismul este solutia, atunci problemele devin toxice pentru copii. De aceea, este esential sa cunosti aceste greseli de parenting pentru a le remedia.

1. Etichetare

Etichetarea cu conotatii negative poate genera probleme emotionale grave pentru copiii care sufera de ea. Uneori, atunci cand parintii doresc sa corecteze un comportament, ei incearca, prin etichetare, sa il faca pe copil sa inteleaga comportamentul respectiv. De exemplu, atunci cand ii spun copilului fraze precum urmatoarele: "esti lenes", "esti un plictisitor" sau "esti rau". Acestea sunt etichete foarte daunatoare. Si, ceea ce este mai rau, copiii le cred, iar comportamentul care trebuia schimbat devine principala problema. De aceea, este necesar sa nu etichetam copiii si sa separam persoana de comportament. In aceste cazuri, cel mai bun lucru de facut este sa vorbim despre comportament pentru a gasi solutii.

2. Strigate si/sau amenintari

Strigatul ii blocheaza pe copii din punct de vedere emotional, iar acestia inceteaza automat sa mai asculte ceea ce le spun parintii. Astfel, adultul se retrage de la ei chiar daca este alaturi de ei. Aceste atitudini declanseaza instinctul de aparare si, prin urmare, copiii pot simti teama si nesiguranta, iar stima de sine le este afectata.

3. Pedeapsa

Atunci cand pedepsesti un copil in mod punitiv, ii arati ca adultul este cel care are puterea si ca nu poate face nimic in privinta asta. In acest fel, parerea si emotiile sale nu conteaza, asa ca nu conteaza ce face sau ce spune el sau ea. De exemplu, pedepsele pot fi sa-l trimiti pentru cateva ore in dormitor, sa-l pui sa copieze o propozitie sau sa-l opresti sa vorbeasca. Astfel de pedepse nu numai ca sunt toxice, dar sunt si extrem de daunatoare pentru emotiile copilului.

Parentingul ar trebui sa se bazeze pe iubire

Este esential ca, copiii sa stie care sunt consecintele actiunilor lor, astfel incat sa simta ca detin controlul asupra deciziei. De exemplu, ei vor putea decide daca vor respecta consecintele sau isi vor schimba comportamentul pentru a obtine rezultate bune in relatie si in convietuire. Prin urmare, este intotdeauna esential sa discutati despre comportament si sa cautati solutii pentru viitor. In acest fel, copilul poate intelege mai bine ce se intampla.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului