“Ciocolata, singura sursa de polifenoli recunoscuta de EFSA
Ati auzit cu siguranta de polifenoli, acei fitonutrienti din plante cu multiple actiuni benefice pentru organism: efect hepatoprotector, cardioprotector, vasodilatator, detoxifiant, antioxidant, antiinflamator, antimicrobian, antiviral, antibacterian, antitrombotic, anticancerigen si multi alti “anti”...
Ce este interesant despre polifenoli? Faptul ca nu functioneaza sub forma de suplimente, ci trebuie consumati din alimente: catechine in ceaiul verde, taninuri in ceaiul negru, cafeina in cafea, curcumine in curcuma, resveratrol in vinul rosu, quercitine in ceapa si capere, indoli in varza si alte crucifere, anthocianine in fructele de padure etc.
Desi efectele lor benefice sunt incontestabile, nu exista recomandari si doze zilnice obligatorii pentru niciunul dintre ele, sfatul general al nutritionistilor fiind “consumati zilnic fructe si legume”.
Cu o exceptie: flavonoizii din bobul de cacao! Niciun alt polifenol nu a obtinut o recunoastere a efectului favorabil pentru sanatate, nici vinul rosu, nici ceaiul verde. EFSA (Autoritatea Europeana de Securitate Alimentara) a decis ca o doza de 10g ciocolata neagra consumata in fiecare zi contribuie la o circulatie normala a sangelui🤩
Cat inseamna 10 g ciocolata? Un patratel! Este nu doar autorizat, ci si recomandat. Incetati sa va simtiti vinovati ca iubiti ciocolata, este un aliment-medicament ce trebuie sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa. Important: sa fie neagra si in doza mica!!”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.