Boli

#sindromul ovarelor polichistice #dr Diana Mihai #fibrom uterin #interviu #ginecolog #anticonceptionale

Interviu Acasa.ro | Dr. Diana Mihai, ginecolog, despre administrarea de anticonceptionale in cazul femeilor cu fibrom uterin si sindromul ovarului polichistic

Potrivit statisticilor, una din trei femei din Romania sufera de fibrom uterin si una din zece de sindromul ovarelor polichistice. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente probleme ginecologice pe care femeile de toate varstele le intampina, aparand in special in intervalul 20-40 de ani.

De multe ori medicii recomanda, in special in cazul femeilor care sufera de sindromul ovarelor micropolichistice, anticonceptionale pentru reglarea menstruatiei si ameliorarea simptomelor specificie acesteia. In unele cazuri, mai rare, aceste medicamente sunt prescrise si femeilor care au fibrom uterin pentru a stopa sau incetini cresterea acestuia.

Acasa.ro a stat de vorba cu medicul Diana Mihai, specialist in obstetrica-ginecologie, pentru a raspunde la unele dintre cele mai frecvente intrebari pe care aceste femei le au cu privire la administrarea anticonceptionalelor. Iata ce am aflat de la aceasta.

Acasa.ro: Ce parere aveti despre prescrierea anticonceptionalelor in cazul femeilor cu fibrom uterin? Ajuta la stoparea cresterii acestuia?

Dr. Diana Mihai: “Daca pacientele cu fibrom uterin doresc sa se protejeze de o sarcina si nu au contraindicatii pentru anticonceptionale orale, le pot utiliza. Acest tratament nu a fost demonstrat ca ar modifica evolutia fibromului (sa ii determine intensitificarea sau oprirea cresterii miomului). 

Daca pacientele se plang de sangerari abundente, tratamentul hormonal le reduce densitatea menstruatiei. Ele pot utiliza ca alternativa la anticonceptionalele orale un sterilet cu hormoni care sa le ofere atat protectie cat si diminuarea sangerarii menstruale. Este important insa ca fibromul sa nu distorsioneze cavitatea uterina - in acest caz steriletul nu se poate pozitiona corect si este contraindicat.”

Acasa.ro: Anticonceptionalele sunt singura modalitate de reglare a menstruatiei in cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice?

Dr. Diana Mihai: “Faptul ca pacientele cu ovare micropolichistice (OMPC/PCOS) au menstruatie neregulata sau chiar amenoree este semnul prin care organismul le arata ca nu este echilibrat hormonal. Sunt mai multe tipuri de sindrom OMPC si este important ca primul pas sa fie incadrarea femeii in categoria potrivita. Pentru acest lucru recomand urmatoarele analize la menstruatie: FSH, LH, Estradiol, estrona, testosteron (total si liber), DHEA, DHEA-S, androstendion, SHBG, prolactina, 17OH progesteron, TTGO (obligatoriu), cortizol, ACTH, TSH, FT4, ATPO, INDICE HOMA, Hemoglobina glicata.

TTGO este un test de toleranta la glucoza care se face prin recoltarea a 3 glicemii - una pe nemancate, apoi pacienta bea 75g glucoza in 350 ml de apa si se recolteaza a doua glicemie la o ora dupa ce a terminat de baut glucoza, iar la inca o ora distanta se recolteaza glicemia a treia.

Dupa cum spuneam, exista mai multe tipuri de sindrom OMPC, dupa cum urmeaza: 1. insulino-rezistent 2. indus de anticonceptionale 3. inflamator 4. cu cauza necunoscuta 5. adrenal.

TIPUL 1: sindrom OMPC INSULINO-REZISTENT

Acesta se depisteaza foarte usor prin analizele de sange. Pacienta prezinta un TTGO modificat si LH crescut. De asemenea, este posibil ca pacientele cu sindrom OMPC insulino-dependent sa prezinte supraponderabilitate.

In acest caz, tratamentul consta in scaderea ponderala prin dieta tinuta minim 6-9 luni si scaderea consumului de zahar. In cazul acestor paciente, intermitent fasting-ul este recomandat deoarece ajuta si la reglarea glicemiei. De asemenea, se administreaza si tratament medicamentos, care consta in maneziu, metformin si inozitol.

TIPUL 2: sindrom OMPC indus de anticonceptionale 

In cazul acestor paciente apar simptome evidente precum acneea. De asemenea, aceste paciente prezintau o menstruatie regulata inainte de administrarea anticonceptionalelor. De asemenea, la analize se observa un LH crescut, dar si un nivel crescut al prolactieni.

Tratamentul consta in administrarea tincturii de bujor si lemn dulce pentru scaderea nivelului LH-ului. In cazul pacientelor cu prolactina crescuta se recomanda Vitex. 

TIPUL 3: sindrom OMPC inflamator (stres, toxine)

Pacienta nu prezinta ovulatie si se poate observa o modificare a receptorilor hormonali. De regula, printr-o valoare crescuta a androgenilor (DHEA, androstendion).

In cazul acestor paciente exista semne infamatorii evidente precum infectii recurente, dureri de cap, dureri articulare, probleme ale pielii.

Diagnosticul se pune cu ajutorul analizelor care determina, de regula, un deficit de vitamina D, precum si valori modificate ale analizelor HLG, PCR, anticorpi tiroida, anticorpi gluten si sumar urina. Pacienta prezinta si modificari ale permeabilitatii intestinale.

Tratamentul consta in reducerea inflamatie prin dieta, din care sunt scoase faina, zaharul si lactatele. De asemenea, se recomanda administrarea de probiotice, zinc si magneziu.

TIPUL 4: sindrom OMPC cu CAUZA NECUNOSCUTA

De regula, lipsa ovulatiei in cazul acestui tip de OMPC ar putea fi data de: consumul de soia (blocheaza E2), diete vegetariene (lipsa zinc), lipsa amidon, tiroida (lipsa T3), deficit IOD, consumul de indulcitori artificiali.

TIPUL 5: sindrom OMPC Adrenal

In acest caz pacienta prezinta valori crescute ale DHEAS si cortizolului si prezinte semne ale sindromului Cushing. Pentru a stabili cauza si un diagnostic complet, este necesara o evaluare suplimentara la medicul endocrinolog.”

Acasa.ro: Care este perioada maxima in care se pot administra anticonceptionale astfel incat sa nu afecteze sistemul reproductiv si, inclusiv, sansele femeii de a concepe?

Dr. Diana Mihai: “Nu exista un raspuns clar in acest sens. Important este ca pacienta sa faca o anamneza detaliata si investigatii inainte de a incepe tratamentul hormonal. De asemenea, aceasta trebuie sa repete anual:

- analize de sange (HLG, coagulograma, biochimia, hormonii mentionati anterior, AMH, analize pentru hepatita B si C, HIV si sifilis, markeri importanti de trombofilie: factorul I si V cel putin)

- analize de urina (sumar si urocultura)

- ecografii: transvaginala, de sani, de tiroida, de abdomen total si renal

- analize ginecologice: examen de secretie plus Papanicolau si HPV

Daca toate sunt normale, si sunt urmarite anual, neexistand modificari, pacienta poate urma tratamentul timp indelungat”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare