Amenajarea gradinii

#compost frunze # gradina toamna #amenajare gradina #frunze #gradina #toamna

Frunzele de toamna, aurul negru al gradinii tale! Cum sa le transformi in compost

Frunzele de toamna sunt considerate a fi aurul negru al oricarei gradini. Profita din plin de acest sezon pentru a aduna frunzele cazute ale copacilor si a le transforma in compost pentru gradina ta. Aceasta iti va multimi anul urmator, prin roade bogate.

 

Toamna este momentul perfect pentru a pregati compostul pentru anul urmator, iar frunzele uscate sunt ingredientul natural, pe care il poti folosi in prepararea acestuia. Cu atat mai mult cu cat acesta este oferit gratuit de natura.

"Beneficiile compostului din frunze sunt numeroase, atat pentru marirea porozitatii solului cat si pentru cresterea fertilitatii lui. Tot ceea ce trebuie stiut este dozarea corecta a carbonului si azotului din compozitia acestuia. Compostul din frunze retine umezeala si combate aparitia buruienilor atunci cand este folosit ca mulci. El poate fi realizat chiar si dintr-o gramada de frunze, aerate la intervale de 2 saptamani, pentru a permite microbilor sa descompuna materia organica. Temperatura de pastrare nu trebuie sa coboare sub 15 grade, iar umiditatea sa trebuie mentinuta, fara a ingadui supra-saturarea. Prin adaugarea straturilor succesive de 20-30cm de frunze, fire de iarba taiate si pamant de gradina, se poate ajunge la o inaltime de pana la 1,5m de amestec care se lasa la macerat, intr-o zona special dedicata, departe de casa, pana ce frunzele nu vor mai putea fi distinse de pamant. La final vei beneficia de un ingrasamant ecologic disponibil direct in propria gradina", a declarat Viaceslav Buhna, specialist in gradinarit.

Insa, cand prepari compost din frunze trebuie sa stii ca exista riscul transmiterii de boli si daunatori. Prin urmare, verifica frunzele cazute inainte de a le adauga in compost.

"Este foarte important sa verifici frunzele si sa te asiguri ca intreaga materie continuta in compost provine de la pomi sanatosi. De asemenea, trebuie evitata amestecarea buruienilor cu amestecul pentru ingrasamant, deoarece semintele lor pot deveni o sursa sigura de imburuienire a solului", mai recomanda specialistul.

FOTO:  freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare